Zorg dat je in beeld bent op Facebook!

Facebook live videostreamingWat is het grootste sociale medium voor video? YouTube? Nog wel, maar als het aan Facebook ligt binnenkort niet meer. Facebook heeft de ambitie om het grootste videoplatform ter wereld te worden. Inmiddels kijken gebruikers van Facebook dagelijks meer dan 100 miljoen uur (!) video via mobiel. En Facebook doet er alles aan om dat zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zorg er dus voor dat je deze slag niet mist, want videomarketing via Facebook heeft de toekomst.

Neem je eerst op of ga je live?

Er zijn twee manieren om videocontent toe te voegen op Facebook. Je kan een video opnemen, bewerken en vervolgens plaatsen. Ook kan je ‘live’ gaan. Het is vergelijkbaar met televisie. Ook daar heb je uitzendingen die al eerder zijn opgenomen of iets dat live wordt uitgezonden, zoals een sportwedstrijd. De cijfers liegen er niet om! Een video heeft gemiddeld 135% beter bereik dan een reguliere post met een afbeelding. En voor een live video ligt dat percentage zelfs op 150%. Ook krijgen live video’s meer reacties dan opgenomen video’s: gemiddeld tien keer zoveel. Maar hoe doe je dat dan? Ik leg het je uit.

Hoe kan je live streamen op Facebook?

Om te beginnen is het slim om van tevoren aan te kondigen dat je op een bepaald moment ‘live’ gaat. Je volgers kunnen zich dan voorbereiden en zorgen dat ze het kijkmoment inplannen. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan je een vast moment kiezen waarop jij elke dag, elke week of elke maand live te zien bent. Op het afgesproken moment zorg je dat je klaar zit of staat met je mobiele camera en kies je voor de optie live bij ‘wat bent je aan het doen.’ Facebook vraagt nog even wie je live video mag zien en telt vervolgens af. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt delen. Facebook adviseert om een live sessie minimaal 10 minuten te laten duren en biedt de mogelijkheid tot anderhalf uur uitzenden. Binnenkort wordt dat zelfs onbeperkt. Ook is het sinds kort mogelijk om via je laptop of desktopversie live te gaan. Je herkend

Toch liever eerst opnemen?

Ik geef het toe. De eerste keer live op Facebook is best spannend. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je liever eerst ervaring opdoet met video die je opneemt. Die kan je immers nog bewerken of zo vaak als je dat wilt overdoen. Er zijn handige gratis en ook betaalde applicaties die je kunnen helpen om je video te editen. Een leuk voorbeeld is WeVideo, een app voor zowel Android als iTunes, waarmee je op eenvoudige wijze hakt en plakt en ook titels en tekst kan toevoegen. Als je ook dit te lastig of spannend vindt, biedt Facebook je mogelijkheid om een filmpje te maken van een aantal foto’s via de optie ‘diavoorstelling.’ Je kiest maximaal 10 afbeeldingen en Facebook maakt er een filmpje van, al dan niet met een muziekje.

Nog een paar Facebook video tips

  • Let op dat je bij het live streamen gebruik maakt van een goede WiFi-verbinding. Je databundel gaat wel erg snel op als je het via het gsm-netwerk doet.
  • Wees je ervan bewust dat je live video ook naderhand zichtbaar blijft op je tijdlijn. Fans die jou hebben gemist, kunnen dus later nog kijken.
  • Vergeet niet een bewerking op Facebook uit te voeren van je video’s. Dat wil zeggen dat je aan de ‘achterkant’ nog even een titel, een omschrijving, de tags en eventueel een call tot action toevoegt.
  • Je kan video ook inzetten om op Facebook te adverteren. Om de kosten hoef je het niet te laten. De laatste keer dat ik video heb ingezet om een training te promoten, kostte me dat één cent per weergave.
  • Wist je dat je ook je profielfoto kan vervangen door een video van 7 seconden?! Dat kan alleen voor je privéaccount.

Facebook trainer Marieke Wilmink is trainster van de Socialmediatraining.nl

Kortom, pak de camera en ga aan de slag! Neem video op in je content planner. Het is een kwestie van durven en doen. Ik wens je alvast veel plezier, succes en ben benieuwd naar je ervaringen en resultaten. Als je meer wilt weten, weet je me vast wel te vinden. Ik kan je helpen om video in te zetten om meer resultaat te halen uit Facebook.

Hartelijke groet,
Marieke Wilmink

Delen met je netwerk? Klik hier:Share on LinkedInShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook